Bine ai venit în Sclavie!

Ce știi despre sclavie? Crezi că este un fenomen al epocilor trecute? Oare, așa este de fapt?

Ai, oare, posibilitatea să trăiești acolo unde dorești? Să lucrezi atât cât dorești, dar nu cât trebuie pentru ceva?

Sclav – orice persoană, care nu poate renunța, de bună voie, la muncă.

Din cartea drepturilor omului adoptată de ONU

Începutul

Timp de mii de ani, omenirea a trăit în sclavie. De fapt, cu aceasta și începe toată istoria conștienta a Homo Sapiens (Egiptul Antic, Sumeria etc.). Existau stăpâni care aveau acces, nu numai, la toate resursele materiale, dar și la toate cunoștințele fundamentale (de ce și cum se întâmplă anumite lucruri) și existau sclavi care reprezentau această resursă materială. Sclavii aveau acces doar la cunoștințele strict necesare (munca agricolă, topirea metalelor, repararea obiectelor etc.). Mii de ani sclavia era un lucru deschis: o persoană era proprietatea altei persoane sau a statului. Era o formă firească de organizare a societății. Era firesc ca o persoană folosind violența să supună o altă persoană și să facă ce dorește cu aceasta.
Din istorie, cunoaștem că odată cu dezvoltarea omenirii, numărul oamenilor de pe pământ devenea din ce în ce mai mare și mai mare. În aceste condiții, să supui și să controlezi sclavii devenea din ce în ce mai greu, deoarece un sclav plin de ură către stăpânul său este o persoană foarte periculoasă și astfel de persoane deveneau din ce în ce mai multe și depășeau cu mult numărul de stăpâni. Să controlezi cu ajutorul violenței și fricii de moarte așa un număr mare de sclavi devenea din ce în ce mai greu și periculos. Atunci, stăpânii au avut nevoie de o nouă modalitate, alternativă, mai bună de a controla sclavii. Stăpânii sclavilor s-au gândit: există oare vreo modalitate, astfel, încât sclavul să se bucure de lanțurile sale, trăind în iluzia libertății și să se bucure de această iluzie? Și o astfel de posibilitate a fost găsită!

Mecanismele de control

Libertatea e atunci când tu decizi, să lucrezi sau nu, și dacă alegi să nu lucrezi  nu mori de foame.

Ca să deosebim mai bine sclavia contemporană de cea care a fost în epocile trecute trebuie să înțelegem mecanismele de control a robilor. Esența sclaviei este foarte simplă: supunerea unei persoane de către o altă persoană. Pentru ca această supunere să funcționeze trebuie să existe unele mecanisme de control. Se deosebesc două mecanisme de supunere:

 • Violența, restrângerea libertății până la amenințarea cu moartea. Când robul se teme, el se supune stăpânului său. Această modalitate exista timp de mii de ani.
 • Sclavul să nu înțeleagă că se află în robie și să se bucure de lanțurile sale (iluzia libertății). Această modalitate este valabilă în prezent.

În prezent

De obicei, un sclav contemporan nu este forțat folosind metode violente, sclavul contemporan este supus financiar. Sclavul contemporan mereu are nevoie de îmbrăcăminte mai nouă și mai scumpă, automobil mai confortabil și mai scump, casă mai mare și mai scumpă etc., până la infinit. Astfel, sunt create pârghiile necesare pentru controlul sclavilor, care impun la munci, așa cum se făcea cu mii de ani în urmă.

Robii subjugați

Mii de ani clasa de vârf supunea cu forța sclavii să muncească pentru ei, amenințând cu violența și cu moartea. Apoi, într-un moment dat al istoriei, neașteptat, aproape pe tot globul pamântesc sclavia a fost abolită. Clasa de vârf, de singură, a renunțat la toți sclavii săi. Puțin straniu pare, nu?! Pur și simplu, stăpânii au înțeles, într-un moment, că popularizarea valorilor materiale funcționează cu mult mai bine și efectiv decât bățul și biciul. Ei și-au dat seama că, și așa, vor putea menține majoritatea populației în sărăcie și foame, primind tot lucrul necesar pentru bănuți. Așa și s-a întâmplat.

Adevărații stăpâni

Cele mai importante familii dominante, adevărații stăpâni ai lumii, nu au dispărut, ei sunt în umbră. Cum existau sute de ani, așa și există și acum. Rotsheld, Morgan, Rockefeller și apropiații lor, ei nu sunt în lista Forbes, pentru că aceste liste sunt „grădiniță” pentru ei. Aceste familii au trecut peste guverne, revoluții, războaie și familii de țari. Deoarece ei sunt adevărații stăpâni ai planetei. Războaiele, revoluțiile, guvernele se schimbă la mișcarea lor de deget. Oamenii, pur și simplu, nu înțeleg ce influență mare are stăpânul asupra lumii înconjurătoare. Noi credem că lumea este așa cum este, pentru că noi nu știm sau nu observăm niște lucruri importante. De observat aceste lucruri nu este atât de ușor, cu toate că ele ne înconjoară mereu. Cele mai importante și prețioase resurse ale planetei sunt concentrate în mâinile unor oameni. De exemplu, petrolul, în mare parte, este controlat de compania British Petroleum care deja de aproape sute de ani este controlată din umbră și aparține familiei Rotsheld. Sau un alt exemplu, toată suprafața privată de pământ în SUA, toate pământurile, se află în arendă! de la Sistemul Federal de Rezerve SUA, iar SFR este o organizație privată (aparține unui grup de oameni și nu statului) care listează dolari și aparține familiei Rotsheld.
Majoritatea oamenilor de pe planetă trăiesc sub limita sărăciei, dar nu din dorința lor, și nu din cauza unor întâmplări. Acești oameni nu sunt invalizi sau leneși, cu toate acestea, chiar dacă ei muncesc ca cei blestemați, ei nu-și pot permite un automobil sau o casă, nu-și pot permite să lucreze unde doresc, ei se află sub limita existenței și asta nu se întâmpla numai în țările sărace, dar și în țările bogate în resurse. Țări foarte bogate, dar dintr-o cauză oarecare oamenii care trăiesc în această țară sunt săraci. De ce? E foarte straniu!

Evoluția sclaviei

Stăpânii noștri crează o lume inutilă a luxului și consumului. Crează o infinitate de lucruri inutile fără de care noi putem trăi foarte bine. Stăpânii folosind mass-media, filmele și showbiz-ul, artificial popularizează valorile materiale, ridicându-le intenționat prețul lor real, stăpânii ne conving că posesia acestor lucruri materiale este unicul criteriu al succesului în societatea noastră.

Tu ce ai obținut în viață?

Această întrebare este foarte strâns legată de succesul obținut în lumea materială. Stăpânii micșorează intenționat prețul muncii noastre pentru că noi nu valorăm nimic în ochii lor, noi suntem nevoiți să muncim ca blestemații pentru a obține o bucată de pâine și a dormi în niște cocioabe. În același timp, adevărații stăpâni, bancherii lumii, simplu își desenează numărul necesar de bancnote pentru satisfacerea tuturor necesităților sale. Cât timp, noi suntem nevoiți să lucrăm zi și noaptea pentru aceste hârtii.

Banii

Ce a fost mii de ani continuă și acum. Sclavia contemporană este sclavia omului în fața propriilor sale dorințe, artificial încorporate în conștiința sa prin nevoile trupului. Toate aceste dorințe artificiale au un echivalent, la fel de artificial, – banul. Prin care toate aceste dorințe se pot realiza, cumpăra. Stăpânii sunt, de fapt, acei oameni care listează aceste hârtii. Stăpânii adevărați nu muncesc pentru bani, ei imprimează banii. De aceea, acești oameni nici nu sunt în așa liste ca Forbes, a celor mai bogați oamenii de pe pământ, deoarece ei își imprimă atâția bani cât ei doresc, ei nu au nevoie de o astfel de publicitate. Și de aceea, ei au o atitudine strict negativă față de sclavii care, singuri, încearcă să-și imprimeze bani, aceasta fiind una din cele mai pedepsite infractorii. Ca să controlezi sclavii există o sumedeniei de „observatori”: toate instituțiile statului ca Procuratura, Judecățile care execută funcția de pedeapsă. Robul este nevoit să facă ceea ce îi spune lui „legea”, iar legea se supune, în prim plan, capitalului (banilor), adică stăpânilor. Așa are loc manipularea oamenilor.
Înțelegând perfect că prețul hârtiilor depinde de numărul lor, stăpânii noștri s-au învățat foarte bine să manipuleze cu străduința noastră în timpul ce muncim pentru aceste hârtii. Pur și simplu, mărind sau micșorând numărul lor. Doar ei decid câți bani trebuie să fie imprimați și câți retrași, și doar ei decid, să imprimeze destui bani să ajungă pentru toți, ori să retragă pentru a instaura criză și sărăcie. Cum se vede, nici un fel de băț și bici, sclavul va face totul de singur. Deflația și inflația nu sunt, de fapt, termeni economici, dar instrumente de a controla sclavii. Așa și are loc controlul forței de muncă.

Evoluția sclaviei:

 • Societatea primitivă – nimeni nu poate fi impus să fie sclav.
 • Sclavia – sclavii există, dar ei trebuie hrăniți și impuși la muncă.
 • Iobăgia – sclavii se hrănesc singuri, dar ei trebuie impuși la muncă.
 • Capitalismul sălbatic – sclavii singuri se înrobesc, singuri se hrănesc și singuri se impun la muncă.
 • Democrația – sclavii singuri se înrobesc, singuri se hrănesc și singuri se impun la muncă, ba chiar mai mult, ei cred că sunt liberi și le place aceasta.

Sclavia modernă ia formele cele mai severe și subtile. În primul rând, înstrăinarea oamenilor de terenuri și resurse naturale cu ajutorul privatizărilor nedrepte și monopolizării. În momentul de față, omul nici nu poate construi o casă pe un loc nefolosit de nimeni, pentru că stăpânii decid: să ofere lotul acesta de pământ sau nu. Chiar și dacă ei vor oferea acel lot de pământ, dar în schimb la ce? La bani! Dar banii ce sunt? Străduința și munca ta în schimb la o hârtie. Ei ne impun pe noi să lucrăm pentru ceea ce și așa ne aparține nouă în mod natural. Cine a zis că pământul aparține anume unor persoane și nu nouă la egal?

Sclavia creditară

Imposibilitatea de a grămădi cantitatea necesară de hârtii pentru cumpărarea unui lot de pământ a dus la apariția uneia din cele mai grave forme de sclavie financiară: creditul! Banii nu sunt imprimați de stat, dar de o instituție privată, comercială, ca de exemplu SFR SUA, ei pot imprima atâți bani cât ei doresc. Legal! Această organizație după ce a imprimat bani necesari îi dă în datorie unor state, persoane fizice, juridice. Dar nu le dă în schimb la nimic, le dă în datorie sub un anumit procent. Pentru fiecare 10 hârtii mai târziu trebuie să întorci 12 hârtii. Întrebare! De unde să luăm cele două bancnote datorate? Răspuns! Iarăși, de acolo. Pentru a întoarce cele două bancnote, din nou trebuie să luăm credit sub procente pentru că banii sunt imprimați doar de o instituție. Acesta este un cerc vicios din care sclavul nici odată nu o să se poată răscumpăra. Câți bani el nu ar împrumuta, plățile pentru credit vor fi mai mari. Iar pentru a acoperi această sumă mai mare din nou trebuie un credit. Astfel, sclavul nu are nici o ieșire.

Deseori auzim la știri: „Datoria SUA a ajuns la o cotă record, de 20 trilioane de dolari” și nu doar țările înalt dezvoltate ca SUA, China, Europa, Federația Rusă au datorii de trilioane de dolari, dar și țările slab dezvoltate. Orice țară de pe glob este împânzită în datorii, diferența este doar în suma datorată. Întrebare! Cui toate aceste țări datorează acești bani? Extratereștrilor?! În mod normal, toate țările lumii ar putea aboli unei alteia aceste datorii pentru ca populația lumii să nu mai trăiască în sărăcie și crize. Dar aceasta nu este posibil, pentru că instituția care imprimează banii, SFR SUA, nu este o instituție subordonată statului, ci o instituție privată, subordonată unui grup de oameni.

Datorită acestei sisteme nonsens, dar foarte efectivă, sclavul contemporan devine din ce în ce mai dependent de credite din cauza procentului creditat. Pentru a răsplăti datoria sclavul trebuie să ia un credit nou și astfel se creează o piramidă de datorii nelimitată.
În mare parte, toată lumea este foarte dependentă de salariul lunar pe care-l primesc. Acesta este calculat în așa fel ca să fie de ajuns doar pe o lună și sclavul să nu poate depozita ceva bani pentru a avea rezerve și a deveni puțin independent. Mulți sclavi contemporani, naivi, cred că ei lucrează pentru stat, dar asta, de fapt, nu este așa, cu adevărat, ei lucrează pentru stăpânii lor și așa noțiuni ca: stat, democrație, stat de drept sunt folosite pentru a crea iluzia libertății și egalități care întunecă mințile, astfel încât sclavii să fac ceea ce dorește stăpânul.

Ca să înțelegi cât de dependent ești dă-ți niște întrebări simple:

 • Pot eu, oare, să mă duc în oricare alt loc pe pământ și să trăiesc acolo?
 • De ce muncesc atât de mult, dar nu-mi pot permite un automobil sau alt lucru material?
 • De ce nu pot primi surse de venit reale din lucrul pe care-mi place să-l fac, dar un salariu lunar?

Răspunde-ți la acestei întrebări și multe o să revină la locurile sale.
Dar, de fapt, adevărul este foarte trist, toată organizarea contemporană dintre lucrător și angajator este organizată în așa fel, încât, lucrătorul să primească doar un salariul minim lunar care l-ar face mult mai dependent de lucrul său și nu i-ar permite niște elemente de libertate.

Soluția

Care ar fi soluția din toată această situație? Crezi că o revoluție globală care ar distruge acest sistem? Nu, te greșești amarnic. Din regret, eu nu văd vreo soluție, cât de trist nu ar suna aceasta. Să presupunem că va apărea printre noi un voinic care va ridica sabia adevărului și va anula toată sclavia, toate valorile materiale, toți stăpânii de sclavi. Și la ce va conduce aceasta? Dă-ți o simplă întrebare, trezindu-te mâine dimineață o să lucrezi pe gratis? Doar din simplu motiv că înțelegi că pentru existența societății trebuie să muncim fiecare. Pentru că dacă nimeni nu o să lucreze societate nu o să funcționeze. Întrebarea nu se pune acum să anulăm sclavia complet, dar să minimizăm cât de mult putem impactul asupra noastră. Și să maximizăm libertatea noastră.
Cel mai important lucru ar fi transmiterea funcției de imprimare a bancnotelor statului și nu instituțiilor private. Aceasta ar rezolva o mulțime de probleme și ar adăuga puțină libertate omenirii. Dar din regret aceasta este o decizie globală care nu ține de noi, și cum eu nu cred în povești, așa fel de decizi sunt imposibile. Pentru că șefii statelor noastre sunt la salariu stăpânilor adevărați.
Ar fi niște soluții particulare de minimizare a sclaviei și maximizare a libertății noastre:

 • Să nu valorificăm succesul nostru în viața din punct de vedere material. Ești convins de asta pentru ca tu să muncești pentru stăpâni. Succesul poate fi în orice alt domeniu: cine cunoaște mai mult, cine fuge mai repede, cine desenează mai frumos, cine cântă mai bine, cine scrie poezii mai frumoase etc. În acest sens, banul este cel mai vicios domeniu, pentru că el nu reprezintă o personalitate în parte.
 • Potolește-ți dorințele materiale și obișnuiește-te să trăiești după surse. Majoritatea lucrurilor care se promovează, și care tu dorești să le cumperi, NU îți sunt necesare! Învață-te să primești plăcere de la un tablou desenat bine, de la citirea unei cărți, de la o plimbare cu prietenii etc. Aceste lucruri sunt cu mult mai „ieftine” decât plăcerea pe care o să o primești de la procurarea unui nou model de Lexus. Acest lucru va reduce nevoile tale financiare și vei avea mai mult timp liber pe care l-ai putea folosi pentru cei dragi sau pentru dezvoltarea personală. Cu cât mai puțin lucru – cu atât mai mult timp liber! Mai multă LIBERTATE!
 • Spune „Nu creditelor!” Este foarte dificil, pentru că în jurul nostru sunt atât de multe lucruri reclamate care „strigă”: Cumpără-mă și vei deveni cu „adevărat” fericit! Dar acest lucru este necesar de făcut! Unicul mod de a face față la această dependență este de a înțelege când se încearcă manipularea ta. Unicul caz când se permite să iai un credit este atunci când, cu adevărat, aceasta îți va minimaliza cheltuielile.
 • Să înveți să faci depozite de resurse financiare! Aceasta reprezintă „securitatea economică” care îți va asigura mai multă libertate. Majoritatea oamenilor nu au un grad de disciplină suficient pentru a economisi bani. Din această cauză majoritatea oamenilor se află în cea mai severă formă de sclavie – creditul. Doar învață-te să economisești un anumit procent de la veniturile tale.
 • Să planifici cheltuielile. Planificarea este cheia succesului în orice domeniu. Omul se deosebește de animal prin ceea că, poate construi un plan de viitor și întreprinde anumiți pași pentru a atinge acest obiectiv. Un plan te va ajuta să primești mai multă libertate. Ia-ți un caiet și începe să scrii acolo obiectivele tale. Formează-ți bugetul lunar și anual. Crează-ți fonduri de rezervă.

Sper că ți-a plăcut articolul de azi, dacă a fost așa nu uita să-l distribui prietenilor tăi. Numai bine și fie forța cu tine!

Cea mai severă formă de sclavie – nefiind liber, să te consideri liber.

Distribuie:

2 comentarii la „Bine ai venit în Sclavie!”

 1. Foarte bun articolul! Invat in Germania si la scoala am Politica ca obiect. Invatam multe lucruri importante, printre care e si globalizarea, cum se formeaza criza, dece tarile ca Bangladesh lucreaza mult pentru putini bani s.a.m.d. Cat de mica e Moldova, totusi ma uimesc cum inca sunt persoane open-minded si nu isi pun lucrurile materiale pe primul loc ca toti ceilalti. Chiar astept cu nerabdare ce vei scrie urmatorul articol! Multa bafta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *