Adevărul șocant despre Arnold Schwarzenegger

– Într-un singur cuvânt, doar un singur cuvânt, cum un băiat dintr-un sătuc mic din Austria a devenit cea mai faimoasă persoană din lume?

– Un vis. Eram sărac pentru că nu aveam nimic, nu aveam bani, lucruri, televizor, frigider… nimic când eram copil, dar eram bogat pentru că aveam un Vis. Un vis de a deveni cel mai bun culturist, un vis de a folosi culturismul ca punte pentru a ajunge în cinematografie. Dar nu aveam idee că se va ajunge atât de departe.

Arnold Schwarzenegger

Salutare, prieteni, astăzi la ordinea zilei avem un articol mai neobișnuit, cel puțin prin ceea că astăzi nu voi încerca să dau niște sfaturi practice. După cum v-ați dat seama, astăzi îl vom analiza sub microscop pe Arnold Schwarzenegger. Acesta este un articol biografico-psihologic despre o persoană fenomen, legendă pentru întreaga lume. Persoana care a schimbat radical părerile oamenilor despre mușchi, culturism și un mod sănătos de viață. Nimeni și niciodată nu a făcut atât de mult pentru a populariza mușchii, ca Arnold.

Înainte de a scrie acest articol m-am gândit ce mi-ar fi interesant să aflu despre unicul și irepetabilul Arnold. Mi-am dat seama că nu-mi este interesant să știu în câte filme s-a filmat, despre guvernarea statului California, etc. Am înțeles că aș vrea să știu care a fost starea lui motivațională. Cum s-a format starea sa psihologică în copilărie care i-a permis să câștige? De ce, atunci când existau sute de atleți care aveau mai multe posibilități pentru a atinge rezultate remarcabile, anume Arnold a reușit să obțină aceste rezultate, restul nici nu s-au putut apropia de el. Fundamentul la toate o constituie psihologia, starea motivațională care transformă un om obișnuit într-un campion. Cu ce era atât de special Arnold întrucât a reușit să devină campion?

Copilăria

Stejarul austriac s-a născut la 30 iulie 1947, imediat după război, într-un sătuc mic cu populația de 1000 de oameni care se numea Thal și se află acest sătuc în apropiere de un oraș aglomerat – Graz. Tatăl lui Arnold Schwarzenegger, Gustav, era șef de poliție în acest sătuc. Despre Gustav se poate spune cu certitudine un singur lucru, tatăl era un tiran cumplit în familie. Cerea de la toți supunere necondiționată și disciplină. Periodic pedepsea copii cu cureaua, iar repartizarea „frumoasă” în colțurile casei a copiilor era un lucru firesc în familia Schwarzenegger. Familia lui Arnold era foarte săracă, deseori nu ajungeau bani nici pentru alimente. În casă nu era nici frigider, una din cele mai calde amintiri a lui Arnold din copilărie este momentul în care familia sa a cumpărat primul frigider. Acesta a fost un moment deosebit, de acum încolo alimentele pregătite puteau fi păstrate pentru următoare masă, pentru că până acum se considera o crimă dacă nu mâncai tot.

Totuși, sărăcia nu era unicul necaz în viața tânărului Arnold. În familia Schwarzenegger erau doi frați, Arnold era mezinul și, de obicei, din punct de vedere psihologic mezinii primesc toată atenția și dragostea de la părinți, în familia lui Arnold totul era complet diferit. Meinhard, fratele mai mare, a primit toată dragostea și respectul de la tatăl său, iar Arnold era ca o „cenușăreasă”, mulți vecini așa și-l numeau, văzând cât de crud era tatăl său cu el. Deseori, tatăl fiind bat își permitea să spună că, de fapt, Arnold nu este fiul său. Acum vă este clar că copilăria lui Arnold nu era deloc dulce.

Arnold Schwarzenegger în copilărie

Toate aceste momente sunt foarte importante pentru a înțelege esența lui Schwarzenegger, starea sa de spirit. Germanii, în general, sunt renumiți pentru pedantrie și disciplină. În familia lui Arnold aceste calități erau ridicate la pătrat, dacă nu la cub. Gustav cerea supunere și disciplină totală, deseori fiind dur în comportament. Deși, Arnold, mai târziu când a crescut și a imigrat în state, a recunoscut că educația sa din copilărie era foarte dură și strictă, netipică pentru SUA. Cu toate acestea, putem afirma că anume această educație a constituit fundamentul pentru caracterul strict disciplinat pe care Arnold l-a primit. Și, anume, această educație a stat la fundamentul acelui monstruos fanatism și perseverență care era tipică pentru Arnold și lipsea, deseori, oponenților săi.

Disciplina lui Gustav Schwarzenegger era remarcabilă printre vecinii, prietenii și colegii săi de lucru. Îndată ce băieții au mai crescut puțin, Gustav a început să le transmită credo-ul său: „Fericirea poate fi atinsă doar prin forță și suferință. Greutățile și durerea sunt acele obstacole care trebuie să fie depășite. Puterea și victoria mai presus de toate.” Astfel de obiective setate din copilărie i-au permis lui Arnold să-și câștige oponenții cu ușurință în viitor.

În mod firesc, astfel de condiții sumbre care-l înconjurau pe Arnold în copilărie nu puteau să-i placă. Deseori el se scufunda într-o lume a sa imaginară în care nu exista durere și suferință. De atunci a început să se construiască caracterul de campion. Arnold avea o senzație de nemulțumire pentru rutină. El înțelegea că vrea ceva mai mult, dar până când nu înțelegea ce. Un singur lucru era evident, el dorea să fie mai înalt, mai puternic, mai bun ca tatăl său pentru a nu suferi acea durere și suferință. Evident, că Arnold a început să imite diferiți eroi curajoși. De la început acești eroi erau din benzile desenate, apoi acest erou a devenit renumitul Hercules din popularele filme de pe acele timpuri. Și dacă primul erou era fictiv, atunci al doilea personaj Hercules avea un prototip real, în rolul lui Reg Park (un culturist profesionist care se filma în rolul lui Hercules) cu care Arnold dorea să semene. La un moment dat, bornele din creierul viitorului Terminator s-au conectat și s-a format un plan clar, în conformitate cu care Arnold a dorit să devină culturist, la fel ca Reg Park, asemănător cu Hercules. Acest plan l-a forțat pe Arnold cu o perseverență monstruoasă să-și atingă scopurile propuse.

Începutul

Capacitățile inițiale ale lui Arnold, la 15 ani, ca culturist erau forte modeste. Se poate spune că ele lipseau cu desăvârșire. Helmut Cerencic, primul antrenor, remarca că Arnold Schwarzenegger avea o genetică foarte proastă, piept înfundat, umeri înclinați și picioare nedezvoltate. Fratele său, Meinhard, era dezvoltat cu mult mai bine, dar Meinhard nu avea acea dorință înflăcărată în ochi. Începând primele sale antrenamente Arnold s-a apropiat de toți partenerii săi de sală pentru a face cunoștință. De la început acesta a făcut o părere foarte proastă, el se apropia de toți și cu un glas mecanic zicea „Salut, sunt Arnold și vreau să fac bodybuilding.” Toți au fost indignați de faptul că Arnold numea culturismul într-o manieră americană („bodybuilding”), acest lucru era neacceptat pentru germani în acele timpuri. Îndată ce Arnold a început să ridice greutăți s-a apropiat de un băiat Johnny, de vârsta lui, și a zis „Îmi va lua 5 ani pentru a deveni Mr. Universe”, toți din sală au tras niște priviri între ei și s-au gândit „Evident, că acest tip nu îi are pe toți acasă” pentru că titlul de Mr. Universe era un obiectiv de neatins. Iar cel mai amuzant lucru este că Arnold nu a greșit nimic când a zis asta și Arnold a devenit cel mai tânăr Mr. Universe la vârsta de 20 ani, record care nu a fost doborât nici până acum. Cu toate acestea, pentru Arnold, deja, nu mai valorau nimic părerile din jur. Programul în capul viitorului Terminator a fost pornit. Visele din copilărie sumate cu disciplina au creat un fanatism monstruos, tot ce le lipsea colegilor de sală.

Tot de ce avea nevoie Arnold, la acel moment, erau cunoștințele, cu care erau mari probleme printre culturiștii de atunci. Programele de antrenament din acele timpuri (ani ’60 – ’70) erau idioate, ele implicau antrenamentul întregului corp zi de zi. A doua zi persoanele, în loc să stea acasă pentru a se restabili, din nou se duceau la sală și din nou atingeau niveluri groaznice de stres. În aceste condiții să obții careva rezultate de creștere musculară era foarte greu, aproape imposibil. Cu toate acestea, astfel de antrenamente erau peste tot populare în Europa. În timp apropiat Kurt Marnul (campionul de culturism din Austria) care se antrena în aceiași sală cu tânărul Arnold l-a sfătuit „când te antrenezi gândește-te la grupul de mușchi cu care lucrezi și mereu încearcă să depășești nivelul de durere, cu cât mai mult o să poți depăși durerea, cu atât mai mulți mușchi vei putea crește. Acesta reprezintă secretul fundamental a tuturor campionilor”.

Rezumând putem spune că programul de antrenamente din copilăria lui Arnold era prost, cantitatea de nutrienți insuficientă pentru creștere musculară (în familia Schwarzenegger carnea se consuma doar duminică), cantitatea zilelor de antrenament era foarte mare, acestea sunt dezavantajele în situația în care era Arnold. Din avantaje putem remarca faptul că Arnold foarte bine știa din copilărie ce dorea, deseori se antrena cu ochii închiși și își imagina grupul de mușchi cu care lucrează. Fanatismul băiatul era pur și simplu uluitor, de exemplu, iarna își putea rupe pielea de pe mâini din cauza halterei reci, deseori își pierdea cunoștința în timpul antrenamentului, este cunoscut faptul că a spart geamul de la intrare în sală pentru a se antrena și duminică când sala era închisă, exemple care confirmă fanatismul monstruos a lui Arnold. Un alt avantaj era sfatul lui Kurt Marnul, acel sfat care zicea să depășească mereu durerea. Acest sfat era foarte important pentru că-i permitea lui Arnold să respecte cel mai important principiu în culturism (progresia greutăților). Antrenamentele grele, înalt intensive erau o normalitate pentru Arnold, pierderea cunoștinței și voma erau o obișnuiță. Ați văzut vreodată în sala de sport o persoană care să vomite din cauza nivelul de intensitate pe care l-a atins în timpul antrenamentului sau și mai groaznic, persoană care să-și piardă cunoștința în timpul antrenamentului? Nu, nu ați văzut, dar cu Arnold aceasta se întâmpla deseori. După primul antrenament el nu a putut să ajungă cu bicicleta până acasă pentru că nu-și simțea picioarele, iar a doua zi în timpul dejunului nu-și putea lua masa, din simplu motiv că, nu putea ridica lingura, era prea grea pentru el după antrenament.

Starea sa de spirit era de neclintit, eroică. În copilărie, Arnold nu observa nimic în jur, el avea doar un singur scop. Nu atrăgea atenția la fete, nu petrecea timpul cu prietenii, unicul lucru carea avea importanță în viața tânărului Arnold erau antrenamentele, regimul și sala de forță.

Arnold Schwarzenegger după primul an de antrenamente

Și putem zice că deja după un an de antrenamente au început să se observe primele rezultate. Arnold a devenit mai vânjos, mai puternic și cel mai important lucru Arnold a observat că persoanele înconjurătoare au început să-și schimbe părerea despre el, cu cât Arnold devenea mai mare, mai puternic încrederea în sine creștea și în același timp creștea atenția și respectul din partea persoanelor din jur. Chiar și dacă, unii îl admirau, iar alții ziceau că asta este oribil și nu le place acest tip de corp, un lucru era sigur nimeni nu rămânea indiferent față de el.

Arnold la armată

În 1965, la 18 ani, Arnold a fost înrolat pentru a efectua serviciul obligatoriu în armata austriacă. Arnold era creat pentru serviciul în armată. În afară de condițiile sale fizice bune, să nu uităm că el era adevăratul fecior al tatălui său, Gustav Schwarzenegger, iar Gustav onora disciplina, atât de importantă pentru fiecare armată. Serviciul în armată avea avantajele și dezavantajele sale, din dezavantaje putem remarca faptul că era foarte greu de respectat regimul de antrenamente, soldații erau nevoiți să lucreze câte 15 ore pe zi. În aceste condiții pentru a se antrena Arnold era nevoit să se trezească la 5 dimineața și timp de o oră să se antreneze. Din avantajele serviciul putem remarca alimentația, pentru că anume în armată Arnold a primit posibilitatea să consume în cantități decente carne și primind pentru prima data în viață această cantitate necesară de proteine mușchii lui Arnold, pur și simplu, au înflorit. Arnie a început să se transforme, în exterior, în acel campion pe care noi ne-am obișnuit să-l vedem.

În acel an, în Stuttgart, avea loc campionatul european de culturism pentru juniori, Arnold cu ușurință câștigă acest concurs și devine Mister Europa, pentru a participa la aceste competiții Arnold a fost nevoit să părăsească locul de serviciu din armată, el a mers la acest risc conștient și acest fapt caracterizează cât de serios era Arnold în privința planurilor sale, la ce pierderi era gata să meargă pentru a câștiga, pentru că întorcându-se înapoi în armată Arnold a fost pedepsit, fiind închis în închisoarea pentru soldați. Când șefii au aflat motivul pentru care Arnold a făcut acestă crimă, el a fost eliberat și, chiar mai mult, i-a fost acordat mai mult timp pentru a se antrena.

Arnold Schwarzenegger în 1967, cel mai tânăr Mr. Universe

După finalizarea serviciului Arnold se întoarce în satul său natal, Thal, ca un erou, faima lui este amplă, foarte mulți îl cunosc, oamenii doresc să-i fie prieteni și în acel moment un om slab ar rămâne în acest loc călduț pe care l-a primit. Arnie a devenit regele muntelui în sătucul său, faima lui era fantastică, toți îl cunoșteau. Ce să mai aștepți de la viață? Poți să te relaxezi și să trăiești toată viața în lauri. Dar Arnold era făcut din alt „aluat”. În schimbul la toate acestea, Arnold în timp apropiat părăsește sătucul său natal și se mută în München. Mai apoi, în 1967 Arnold câștigă titlul de Mister Universe, la vârsta de numai 20 ani, astfel devenind cel mai tânăr câștigător.

Regele culturismului

În septembrie 1968, Arnold, în vârstă de 21 ani ajunge în America. Arnie era perfect, dar asta nu e tot, el se potrivea de minune fraților Weider pentru popularizarea culturismului în toată lumea. În afară de faptul că acest băiat era tânăr și puternic ca un elefant, Arnold Schwarzenegger era alb, ce era un lucru destul de rar printre atleții de talie mare din acele timpuri. Din acest motiv, Joe Weider a început să popularizeze bodybuilding-ul și pe Arnold ca idolul culturismului în toată lumea. Din această cauză deseori oamenii închideau ochii la neajunsurile lui Arnold. Dacă e să ne reamintim primul film a lui Arnold Schwarzenegger „Hercules în New York” putem observa unele lucruri stranii, precum că pentru rolul principal a fost ales un actor care era un imigrant ilegal (de la început Arnold se află în SUA ilegal), iar al doilea lucrul este faptul că Arnold nu vorbea engleza. Regizorii au invitat în rolul principal pentru un film englez o persoană care nu cunoaște limba, în filmul original putem auzi că vocea lui Arnold este dublată de un alt actor. Cu toate acestea, regizorii închideau ochii pentru că exista o anumită presiune din partea lui Joe Weider care populariza și dezvolta culturismul. Cu toate neajunsurile lui Arnold, Joe Weider avea nevoie de el. Aceștia erau anii ’70 bodybuilding abia își începea ascensiunea spre Olimp și începea să-și obțină popularitatea. Dacă Arnold Schwarzenegger nu exista în acel timp, el trebuia să fie inventat. Și aș dori să închei acest articol cu o secvență dintr-un interviu dat de Schwarzenegger:

– Arnold, ce determină o persoană să devină campion și pe alta nu?

– Dorința. Voința. Există persoane care cresc cu o foame groaznică, aceștia sunt, de obicei, copii care au trecut prin greutăți când erau mici. Când crești confortabil, în confort, pace și fericire toate aceste lucruri vor produce o persoane foarte echilibrată și o persoană bună, dar asta nu va stârni voința, hotărârea și foamea pe care trebuie să o ai pentru a deveni cel mai bun.

Arnold Schwarzenegger

Vă mulțumesc prieteni pentru lectura acestui articol, sper că ați extras din el careva momente interesante pentru voi. Pentru mine Arnold este o persoană remarcabilă și din acest motiv am dorit să împart cu voi biografia lui mai puțin cunoscută de unii. Dacă ai găsit ceva folositor pentru tine, nu uita să distribui acest articol. Numai bine și fie forța cu tine!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *